Sommige mensen zullen lampenkappen bestempelen als ouderwets, saai of eentonig. Maar niets is minder waar! Lampenkappen zijn voor iedereen, echt iedereen kan er zijn eigen zin in vinden. Ze bestaan namelijk in meer dan duizend verschillende soorten, stijlen, maten, vormen en uitvoeringen, kleuren en materialen.

Een lampenkap is de eigenlijke aankleding van je lamp (hanglamp, vloerlamp, wandlamp) en geeft er een persoonlijke touch aan. Door de grote verscheidenheid aan lampenkappen is het mogelijk om zo nu en dan eens iets nieuws te proberen. Stel je hebt net een nieuw interieur gekocht. Door simpelweg de lampenkap te vervangen, kan je je lamp helemaal afstemmen op je nieuwe interieur. Of, je hebt je slaapkamer opnieuw geschilderd en je kan je lampen er uitstekend op afstemmen door gewoon je lampenkappen te vervangen door je nieuwe stijl.

lampenkappen-sfeerfoto-2 .

Net als in de mode (kledij, schoenen, kapsel) bestaan er ook op vlak van interieur en woondecoratie verschillende stijlen. De belangrijkste stijlen binnen de afdeling van de lampenkappen zijn: klassiek en modern. De klassieke stijl is wat warmer, gezelliger en chiquer: ideaal voor mensen die houden van de familiale gezelligheid.De moderne stijl is afhankelijk van de kleur feller of koeler, maar ook strakker. Je kan een lampenkap dus wel degelijk verkrijgen in de stijl die jij verkiest.

Soorten lampenkappen

Lampenkappen kunnen gekozen worden voor o.a. hanglampen, vloerlampen, wandlampen, tafellampen, etc.Je hebt er: grote, kleine, doorzichtige, met gaatjesstructuur, met motiefjes, met 1 of meerdere kleuren, sober of juist heel opvallend, in allerlei verschillende vormen (bol, vierkant, rechthoek, ovaal), enz. Veel gebruikte materialen voor de lampenkappen zijn: chintz, linnen, kunstzijde, perga, sizoflor, plastic (kunststoffen) en zelfs metaal. Maar er bestaan ook lampenkappen uit vederen, hout en zelfs papier! De materialen worden dan bevestigd op o.a. folie, wit PVC, etc. Deze talrijke verschillen in lampenkappen maken dat het een boeiende zoektocht wordt om je interieur perfect in harmonie te krijgen. Maar zodra je het uiteindelijke resultaat kan zien met je eigen ogen, zal het al die moeite meer dan waard zijn geweest!

3

Creativiteit ten top!

Soms zullen mensen nooit echt hun ding vinden, ookal bestaat er een uitgebreid aanbod aan allerlei verschillende lampenkappen en materialen. Deze verscheidenheid aan materialen is heel fijn voor mensen die zelf graag hun inspiratie de vrije loop laten! Wanneer je beschikt over een frame, lampfolie, tape en wat stof, kan je zo zelf aan de slag.

Om te beginnen dien je de maat te bepalen van de lampenkap door de diameter ervan te bepalen. De afmeting van de lampenkapfolie kan je bepalen door de omtrek van de lampenkap te meten en deze uit te drukken in functie van de hoogte van de lampenkap. Hieruit kan je de benodigde oppervlakte aan stof bepalen die je nodig hebt voor je lampenkap. Afhankelijk van hoe je gaat bevestigen aan het frame (kleefband, omzoomen) dien je rekening te houden met wat extra stof.

rieten-lampenkappen-linkfoto

Nadat de stof van jouw keuze goed glad gestreken is, wordt het papier van de folie verwijderd en op de stof geplakt. Je kan de binnenkant van de lampenkap ook kleurrijk maken met behulp van gekleurde lampenkapfolie. Dit gebeurt volgens hetzelfde principe.

De volgende stap is het bevestigen van de stof aan het frame, hierbij is het gebruik van dubbelzijdige tape sterk aan te raden. Je vindt op internet ongetwijfeld heel veel leuke ideeën en duidelijke instructies met foto’s om dit alles tot een goed einde te kunnen brengen. Mocht je toch liever wat meer houvast hebben bij het maken van je eigen lampenkap kan je altijd ook een kit kopen. In deze kit zit dan al het materiaal dat je nodig hebt, voorzien van duidelijke instructies en afbeeldingen.

Na het doorlopen van al deze verschillende stappen heb je je eigen leuke lampenkap, volledig jouw ding. Persoonlijker en vooral origineler kan haast niet!

Lampenkappen: boeiend

Het is dus duidelijk dat lampenkappen helemaal niet saai zijn.
Je kan er veel kanten mee op: laat je inspiratie dus maar de vrije loop!